Mark My Professor


Főoldal | Értékelések | Vörösházi Zsolt | Elérhető anyagok / Segítőkészség / Óratarátsi gyakorlat

Fórum

Vörösházi Zsolt

Elérhető anyagok / Segítőkészség / Óratarátsi gyakorlat


1 Hozzászólás
vermi720@gmail.com - 2021-08-24 12:53:19
1: Elérhető anyagok korlátozottak voltak 2008-2009 között, amikor V.ZS. tartotta már a tárgyat.
2: Az órai megnyilvánulásai után az oktatóhoz értelmetlen volt odamenni.
3: Kelle-e egyáltalán tananyag a tanuláshoz? (költői kérdés)
4: Az órán folyamatos beszéd, duruzsolás volt a katalógus miatt.


Ad1:
Konkrétan arra gondolok, amikor azt írom, hogy "sérült" tanár, amikor V.Zs. szó szerint ezt mondta órán, amikor elkértem tőle az órán bemutatott diasort, hogy:
"Amikor én tanultam a tárgyat, semmilyen anyagot nem kaptam a tanuláshoz, ezért nektek sem adom oda." - 2008-2009 környékéről van szó. Auditóriumban volt az óra.

Ad2:
V.Zs. nekem ezzel azt állította saját magáról, hogy azért nem segít másokon, pedig megtehetné, mert lelki sérült.
Számomra ezzel a hozzáállással teljes mértékben elásta magát V.Zs..
Sajnálom, hogy ilyen helyen kellett tanulnia, nem lehetett könnyű. Sőt! Kifejezetten nehéz úgy tanulni, hogy nem fér hozzá valaki a tananyaghoz.

Ad3:
Lehet, hogy egy kellemetlen a gyakorlatot nem kéne továbbvinni?
Ugyanakkor fontos, hogy megtanuljanak a diákok maguktól információt keresni. De akkor ezt tanítsák meg. Azzal, hogy egy könyvtárban sem elérhető könyvre hivatkozik valaki, azzal nincs előrébb senki. Most már könnyebb. Az Interneten minden is fent van.

Azóta vannak okos telefonok. Nehéz lenne nem odaadni egy-egy diát, hogy korlátozzák, mit tanuljon az hallgató.
Nagyon nem szívesen jártam volna egyetemre 2000 előtt, ha ez volt a divat. Ma ezt nem engedheti meg egy egyetem magának. Már így is, hogy legtöbb információ fent van az Interneten és csak angolul kell hozzá tudni. Teljes oktatási anyagok ingyenesen elérhetőek, ráadásul magas színvonalon. Felmerül a kérdés, hogy van-e létjogosultsága az Egyetemnek, vagy kiválthatja egy akkreditációs vizsgaközpont!

Nagyon remélem, hogy ez a hozzáállás változott. Nekem még ezzel kellett dolgoznom. És ha így van, akkor annak csak örülhet, aki utánunk tanult.


Külföldi egyetemek anyagaiból nagyon sokat tudtam tanulni az elmúlt években. És ez azért van, mert megosztják.


Ad4:
A kötelező órára-járás, katalógus kizár egy kis adag felkészületlen hallgatót a vizsgáról és bezár az órára egy nagyobb adag érdektelen, órán teljesen mást csináló, hangoskodó hallgatót. Ezzel azoknak a figyelmét osztja meg és zavarja, akik figyelnének, de zajban nem tudnak. És nagyon zavarja az előadót is!

"Az iskola az életre tanít!" - Igen, ezzel is az éltre tanít az iskola, mert tervezői mérnöki pozícióban is zajos teremben kellett dolgoznom. Majd jött a pandémia és 3 óra alatt megcsináltam otthon azt a munkát, amit a zajos munkahelyen 8 óra alatt sikerült.
Volt 5 óra szabadidőm külföldi egyetemekre behallgatni különböző témákban.

Ez itt most inkább a hallgatóságnak szól: Versenyhelyzet van a világban. Akit lehet hátráltatni, annál előrébb lehet jutni rossz akarással is. Megéri? Ez a cél? Ebből, hogy lesz csapatmunka?
"Mikulás" professzornak voltak még fegyelmezési gondjai Digitális Áramkörökből, ott is, mint itt is jó lett volna figyelni órán, ha lehetett volna hallani a 4. sor után is, amit az oktató mond. De nem lehetett. Itt is voltak ezzel gondok. Sajnálom, hogy ilyen közegben kellett tanítani és ha hallgató ezt olvassa, akkor legyen már annyi tisztelettel legalább az előadó iránt, hogy nem szívatja az órán való duruzsolással és foglalja el magát csendben.


Ps:
Én előtte is és azóta is minden jegyzetemet megosztom azokkal, akiknek segíteni tudok ezzel legyen szó egyetemről, munkáról vagy kutatásról. Ráadásul forrásmegjelöléssel. És nem azért, mert volt, akinél láttam, hogy ez rossz példa, hanem azért, mert tudom, hogy így előre megy a világ, hogy ezzel a tudás több lesz a világban, hogy munkában ezzel mindenki könnyebben eléri, ami a közös cél.

Ezt azért csinálom, mert ÉN ilyen vagyok. Nem azért, mert erre tanított bárki. Ez egyéni választás kérdése.Válaszolok  


Üzenet a
felhasználónak

Privát üzenet küldése
Jelentem

Ha szeretnél hozzászólni a témához, akkor jelentkezz be!
Ha még nem regisztráltál megteheted »itt«.

1 Hozzászólás