Módszertan

Mit jelentenek az osztályzatok? Miért van benne a követelmények teljesíthetősége és a tárgy hasznossága?

Minden kategóriában 1-től 5-ig van az osztályzás, ahol 5 a legjobb. A tanárok akkor kerülhetnek be a top 10-es listába, ha már legalább 30 értékeléssel rendelkeznek. Az iskolák listába kerülési feltétele, hogy legalább 10 tanár már kapott értékelést az iskolából, és összesen minimum 100 értékelés született már.

Hogyan határozzák meg a top 10-es listát?

A tanár értékelései súlyozottan 3 évre visszamenőleg jelennek meg és számítanak bele az iskola értékelésébe olyan módon, hogy a frissebb értékelések nagyobb súlyt kapnak. Ahhoz hogy egy tanár bekerüljön a listába legalább 30 értékeléssel rendelkeznie kell. Az oldalon elérhető továbbá a legjobb 10 iskola. Iskolák listába kerülési feltétele, hogy 10 tanár már kapott értékelést az iskolából, és összesen minimum 50 értékelés született már. A top 10-es lista folyamatosan frissül és három értékelési szempont átlagát véve, az elmúlt 3 év alapján automatikusan számítódik. A három szempont: segítőkészség, felkészültség, előadásmód.

A súlyozás szabályai a következők:

  • 1 értékelt év esetén az 100% arányban értékelődik,

  • 2 értékelt év esetén, az 1. és 2 év 60% / 40% arányban értékelődik,

  • 2 értékelt év esetén, ha az utolsó évben nem volt értékelés, a 2. és 3. év 60% / 40% arányban értékelődik,

  • 2 értékelt év esetén, ha két évvel ezelőtt nem volt értékelés, az 1. és 3. év 70% / 30% arányban értékelődik,

  • 3 értékelt év esetén 1., 2., és 3. év 45% / 35% / 20% arányban értékelődik.

Továbbá az elmúlt 3 évben hozzáadott minősítéseket 90%-os súllyal számítjuk be a teljes értékelésnél, a régebbi minősítések pedig a maradék 10%-ot teszik ki. Ez azt jelenti, hogy a 3 évnél régebbi értékeléseknek a korábbiaknál kisebb hatása van egy tanár átlagára.